Κέντημα

Το κέντημα είναι γλέντημα
Η ρόκα είναι σεργιάνι
Και ο έρμος ο αργαλειός
είναι σκλαβιά μεγάλη

Λαϊκή παροιμία

Σε παλαιότερους χρόνους, το κέντημα ήταν βασική και κυρίαρχη τέχνη διακόσμησης του ενδύματος και στολισμού της οικίας.
Ως τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας που κληροδοτήθηκε με αγάπη, στοργή και μεράκι από τις προηγούμενες γενιές δεν παρέμεινε κλεισμένο και απαξιωμένο στα σεντούκια με τις προίκες των γιαγιάδων. Κοσμεί εμφατικά το σύγχρονο ένδυμα προσθέτοντας μεγαλύτερη αισθητική αξία και λάμψη, ενώ παράλληλα αποτελεί κομψό χειροτέχνημα που στολίζει την σύγχρονη κατοικία, φέροντας την μοναδική σφραγίδα του χειροποίητου. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αξεσουάρ ή καθημερινών μικρών χρηστικών αντικειμένων και δώρων, αντλώντας ιδέες από τα χαρακτηριστικά μοτίβα της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε περιοχή διακρινόταν από τα σχέδια και τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοπούσαν οι κεντήστρες στα έργα τους (π.χ. το καραβάκι στην Σκύρο, την Βυζαντινή απλή (κρητική) κ.α.)
Εργα σπάνιας κεντητικής τεχνικής αποτελούν μοναδικά κειμήλια μουσείων και συλλογών. Η βιομηχανική έξαρση και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στις παραδοσιακές χειροτεχνίες, και αναντίρρητα και στην κεντητική.
Από τις κλωστές που με υπομονή και μέτρημα σχημάτιζαν κεντίδια και κεντήματα σε σχέδια και επαναλαμβανόμενα θέματα, σε μορφές και εικόνες και σύμβολα και που αποτύπωναν συναισθήματα, αναδεικνύεται ένας ολόκληρος κόσμος που προσφέρεται και σήμερα για γνωριμία, για να υπογραμμίσει την αξία της της αισθητικής, της δημιουργίας και της τεχνικής τελειότητας.
Είναι οι ίδιες οι κλωστές και τα σχέδια και τα χρώματα που πλούμιζαν το ύφασμα, που κατακτούσαν πόντο-πόντο την επιφάνεια, που έπλαθαν και εξύφαιναν με τις ώρες και τα χρόνια το παραμύθι και την ιστορία, που αφηγούνταν με λεπτομέρεια την ζωή ολόκληρη μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές.
Το Θέατρο “Δόρα Στράτου”, στα πλαίσια των πολυπληθών δραστηριοτήτων και εκτιμώντας την αξία της διατήρησης και προβολής της παραδοσιακής τέχνης της κεντητικής, παραδίδει μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού κεντήματος.
Διδάσκονται βελονιές από τη μοναδική σε μέγεθος και πλούτο συλλογή του Θεάτρου (2200 πλήρεις φορεσιές, με κοσμήματα και εξαρτήματα, φτιαγμένες στα χωριά) από την κα. Δήμητρα Παπουτσοπούλου, την πλέον καταξιωμένη δασκάλα κεντητικής, με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στο ενεργητικό της. Εχει καταγράψει μέχρι σήμερα πάνω από 200 παραδοσιακές βελονιές, από τις οποίες οι περισσότερες είχαν εξαφανιστεί. Ηδη κυκλοφορεί το λεύκωμα “Παραδοσιακές βελονιές” από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Πειραιώς.
Με αυτόν τον τρόπο, το Θέατρο πραγματοποιεί τον γενεσιουργό σκοπό της αείμνηστης ιδρύτριάς του, Δόρας Στράτου για την διάδοση, διάσωση και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ  ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ 

      Από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 αρχίζουν τα δωρεάν μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού κεντήματος από το Θέατρο “Δόρα Στράτου“, για 17η χρονιά. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα 10:30-12:30 στο Σπίτι του Χορού, Σχολείου 8 (πάροδος Αδριανού 122) στην Πλάκα.

–  Διδάσκονται βελονιές από τη μοναδική σε μέγεθος και πλούτο συλλογή του Θεάτρου (2000 πλήρεις φορεσιές, με κοσμήματα και εξαρτήματα, φτιαγμένες στα χωριά).

–  Οι μαθήτριες έχουν ειδική έκπτωση στις εκδόσεις (βιβλία, δίσκοι κλπ.), και συμμετέχουν στις χορευτικές βραδιές και τις άλλες εκδηλώσεις.

–  Η αίθουσα μαθημάτων είναι στο Σπίτι του Χορού, οδός Σχολείου 8 (πάροδος Αδριανού 122) στην Πλάκα, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος (μετρό Σύνταγμα ή Ακρόπολη).